Lever ni era kundinsikter?

En insikt är inte fakta. Det är en aha-upplevelse och en känsla. Som när du bryter isär en kaka och äter fyllningen först! Sprid den känslan och få den att leva i organisationen. Då slipper analysresultaten fastna i olästa rapporter.

Många tror att insikter är detsamma som fakta. Men fakta är en bit intressant information som i bästa fall landar i en rapport. En insikt däremot är en aha-upplevelse som leder till igenkänning. 

Njutning, längtan, frustration

Känslan av igenkänning kan innebära njutning som i exemplet med kakan. Det kan också vara längtan eller frustration ... eller något annat uttryck för kundernas önskemål och behov. 

Leverera en upplevelse

Hitta insikterna om dina kunder som går att beskriva som en aha-upplevelse som väcker en känsla. Sprid sedan den i hela din organisation så att alla medarbetare kan dela upplevelsen och kommer närmare kunden. Då blir plötsligt uppdraget inte bara, som i fallet med kakorna, att producera och leverera ett visst antal färdigpaketerade kakor till kunderna. Syftet blir istället att skapa förväntan och njutning. 
För en verksamhet som löser ett problem för sina kunder, som att förenkla middagslagandet för stressade småbarnsföräldrar, blir syftet något annat. Kanske att ge föräldrarna den där sköna lättnaden i bröstet som infinner sig när man vet att man kommer att kunna ge barnen nyttig och god mat utan att behöva stressa.

Lev insikterna varje dag

Riktiga, levande kundinsikter kan leda till omvälvande förändringar som stärker affärsidén, skapar mer relevanta erbjudanden och förbättrar lönsamheten. Se till att behålla den initiala kraften i den där upplevelsen som insikten består av. Sprid den inte bara genom power point-presentationer och i torra rapporter. Låt dina kollegor leva insikten varje dag.

Så sprider du insikterna - 5 praktiska tips

- Skapa workshops kring kundinsikterna.
- Anordna frågetävlingar om vilka kunderna är och om deras behov.
- Sprid berättelser om kundernas upplevelse på kontorsväggar och i intranätet.
- Skapa en insight community där medarbetare får lära sig mer om kunderna.
- Låt ledningen speed-dejta kunderna.

Vi på Reagera är experter på strategiskt insiktsarbete. Hör av dig till oss så berättar vi mer. Och följ oss gärna på LinkedIn för att få fler tips.