Flipp eller flopp? Din kund vet redan svaret.

I den digitala eran är det kunden som avgör vilka företag som lyckas. Lär känna dina kunder på djupet så skapar du supereffektiva processer och undviker försäljningsflopparna.

Tjänsteföretag misslyckas gång på gång av en väldigt enkel - och onödig - anledning. De tar helt enkelt inte reda på vilka behov deras kunder har.

Företag är ofta väldigt noga med fysiska produkter, varor som det går att ta på och som man kan ställa i en hylla i en butik. Man undersöker i detalj hur produkten används och upplevs innan den når marknaden. Med tjänster däremot lämnas mycket åt slumpen. Kanske för att en tjänst är mer abstrakt och kan skräddarsys. Men det är ett misstag.

Cashkorten ingen behövde

En sådan uppenbar flopp var lanseringen av 90-talets cashkort som flera storbanker låg bakom. Det var oklart vilka fördelarna var med cashkortet jämfört med ett vanligt kredit- eller debetkort. Det var krångligt att ladda korten och de särskilda laddningsautomaterna fanns inte överallt. Cashkortet fungerade bara i vissa butiker och inte utanför Sverige. Dessutom - om man förlorade kortet blev man av med pengarna.

Löpande dialog skapar värde

De som däremot är bra på kundinsikter är försäkringsbolagen. De ringer regelbundet och hör hur kunderna har det. Har något förändrats sen sist, borde försäkringen justeras upp eller ner? Det ger trygghet för kunden, bygger relationen och säkerställer att det man tar betalt för är relevant och efterfrågat.

Konkurrenterna är bara en googling bort

Det farligaste man kan göra som företag i den digitala eran är att producera tjänster utan kontinuerlig kontakt med och kännedom om kunderna. Det går fort att hamna i facket för ointressanta lösningar i en tid när kunderna bara är en googling bort från att jämföra din tjänst med konkurrenternas.

Så fördjupar du kundrelationen

Du undviker fallgroparna genom att kartlägga kundresan i ett Insight Community. Med genuina insikter om vad kunden efterfrågar och behöver kan du skala bort processer som inte skapar kundnytta och fokusera på det som bygger lönsamhet och konkurrenskraft.

Jobba kundcentrerat på allvar

Att jobba med en Insight Community och sprida resultatet i organisationen bygger också en äkta kundcentrerad företagskultur. Och det är det som skapar framgång i en era där kunden är den nya makthavaren. Genom en Insight Community får du:

  • Insikt i vad kunden värderar högst.
  • Underlag till affärsutveckling.
  • Starka konkurrensfördelar i kampen om vem som är mest relevant.

 

Vill du veta mer? Kontakta Dora Harfman Bromée på mail eller på 0733 68 77 52.